Kronen Vanløse

Læselyst i Sommerferien

17. juli 2019

Lad børn læse i sommerferien uden at presse dem

Vedligehold dit barns læselyst henover sommerferien med de syv tops fra Organisationen Læs For Livet.

Konkurrencen imod sociale medier, videospil og streaming er meget høj. Dog er børnenes læseevner meget vigtigere for dem i deres uddannelse. Derfor er det vigtigt at holde dem i gang uden at presse dem for meget.

Her får du Læs For Livets syv tips på at få dine børn til at læse mere

  1. Lad bøger og blade være let tilgængelige.

Stil bøgerne i børnehøjde så de er let tilgængelige for de små. Sørg for at de står fremme, så man nemt får øje på dem. Det kan være en stak på sofabordet eller på toilettet med forsiden frem, så den lige pludselig er meget tiltrækkende. Lad ikke bøgerne stå gemt eller for højt oppe så børnene ikke har en chance.

  1. Snak med dit barn om hvorfor læsning giver mening.

Tal med dine børn om hvad læsning egentlig gør for dem. Det kan være at det hjælper med at slappe af og falde til ro før de sover. Det giver mening for dem at kaste sig ud i bøger hvis de bliver opmærksomme på at det vil hjælpe dem i skolen og senere på arbejdsmarkedet.

  1. Interesser dig for deres læsning.

Det er vigtigt at du som forældre interesserer sig for hvad dine børn læser, da det viser hvor godt dit barn klarer sig i skolen. Du kan som forældre f.eks. spørge ind til hvad dit barn læser og hvad den handler om. Det vil helt sikkert motivere dit barn til dagen efter at komme hen til dig og fortælle videre.

  1. Lær dit barn at skelne mellem skolelæsning og lystlæsning.

Der er meget forskel på læsning i skolen og lystlæsning. Læsning i skolen kan hurtigt blive til et arbejde for dit barn. Lad skolen hjælpe dit barn med at læse og blive bedre hvor du som forældre kan prøver at skabe glæde ved lystlæsning. Det er vigtigt at du adskiller skolebøger fra de bøger som i læser for fornøjelsens skyld.

  1. Lad være med at presse dit barn.

Pres ikke dit barn til at læse en bog, som du har valgt. Dit barn kan synes at emnet er kedeligt eller at det kan være for svært for dem at læse. En nem løsning vil være at tage dit barn ned til boghandleren og lade hende/ham finde den bog som hun/han gerne vil læse.

  1. Sæt hyggelige rammer omkring læsningen.

Skab hyggelige rammer for læsningen. Læsning kan oftest forbindes med noget negativt for dit barn, hvis de i skolen har læst en bog på en hård stol og derefter har skulle analysere bogen. Det er derfor vigtigt at du eventuelt gør omgivelsen hyggeligt ved at tænde stearinlys, en kop varm te, tæppe og småkager.

  1. Læs selv.

Det kan være svært at gøre dit barn til en aktiv læser, hvis du ikke selv læser en bog.

Det er derfor en god ide, selv at sidde med en bog og læse. Husk nu at man slapper af på det. Det er dig der er rollemodellen, og dine børn ser dermed op til dig.

Husk nu at: Læsere skaber læsere

Få skabt læselysten hos dine børn uden at presse dem og sørg nu for at det er en bog som de gerne vil læse og ikke en du gerne vil have dem til at læse. Få adskilt skole og hyggelæsning fra hinanden og gør det let tilgængeligt.

Hos Bog & Ide i Kronen Vanløse kan du få fat i mange spændende bøger til både dig og dine børn. Få gang i læsningen henover sommeren og tag dit barn med ned i Bog & ide og lad dem vælge en bog. Er du til Krimi, Romantik eller skal i finde en bog til børnene? Så er det ikke langt væk. I Bog & Ide finder du nemlig noget for en hver smag.