Guide: Værtindegaver

Den belæste

Strik af Lærke Bagger - Føtex

Den på budget

Stearinlys - Flying Tiger of Copenhagen

Den plejende

Rudolph Care Herbal Mint Shampoo og Face Mist Delight - Matas

Find butik

28 butikker – vi har alt, hjertet begærer

Se alle vores butikker her

Du kender det nok godt. Du er inviteret til middag hos gode venner og du ved, at du bliver serviceret hele aftenen med god vin, god mad og måske endda lækker dessert. Hvad er dit bidrag til denne aften? Du medbringer selvfølgelig en værtindegave. Men hvad er den perfekte værtindegave? Ved hvilke lejligheder er det passende at give en værtindegave? Hvad udtrykker det at medbringe en værtindegave og hvornår begyndte traditionen omkring værtindegaver egentlig?

 

Værtindegavens historie

Så almindelig den høflige gestus i værtindegaven forekommer os i dag, var det indtil 1960’erne et nærmest ukendt fænomen. På få årtier har konceptet “værtindegave” bredt sig til alle dele af samfundet og er blevet noget nær en selvfølgelighed. Årsagen er sandsynligvis økonomisk formåen - altså simpelthen, fordi vi kan.

Den tidlige form for værtindegaver finder vi i bondesamfundets sammenskudsgilder. Sammenskuddet var mere kutyme ud af fornødenhed end en egentlig gave. Der var ikke mange øre at rutte med og at invitere på festivitas krævede et vist samarbejde med gæsterne, der derfor forventedes at medbringe mad – en slags gave til værtinden, så at sige.

Værtindegaven har udviklet sig sammen med en gennemgående bedre levestandard, og da det blev overflødigt at medbringe mad til fester etablerede værtindegaven sig i 1980’erne som vi kender den i dag. Udbredelsen af værtindegaven handler dog ikke om en fremvisning af økonomisk formåen, men i højere grad om gensidighed. Vi føler et stort behov for at give igen, når vi modtager. Derfor symboliserer værtindegaven tillid og forudsigelighed. Hvilke både er nødvendige i et samfund, og så sandelig også i en god relation.

Hvad er en god værtindegave?

Værtindegaven er altså fuld af historie, værdier og symbolik og vigtigheden af at medbringe den helt rigtige værtindegave er altså stor. Men hvordan finder vi så frem til den helt rigtige værtindegave? Netop gensidighed er et vigtigt nøgleord her. Lad os sige, at du er inviteret på kaffe hos din gode veninde, der er studerende og på SU. En smuk buket blomster, går man aldrig galt i byen med, men hvis du kommer anstigende med 100 langstilkede roser, kan gestussen bidrage til lidt af en skævvridning. Der er nemlig ikke lighedstegn mellem kaffe og så dyr en buket. Måske kan dit økonomiske overskud endda virke anmassende for én, der er på SU.

Værtinden har inviteret og samværet er derfor på hendes præmisser. En buket du selv har plukket med din veninde i tankerne udviser langt større inderlighed og omtanke, fordi du har brugt tid og energi på denne værtindegave. Men er det kun buketter og blomster, der passer sig til en værtindegave? Nej, inderlighed, omtanke og gensidighed er alfa og omega og med det in mente findes en hel verden er af super gode værtindegaver.

Hvornår giver man værtindegave?

Som det ligger i ordet er en værtindegave tænkt til værtinden. Det indebærer altså, at vi skal hjem til nogen. Inviteres du på restaurant eller til arrangement i et forsamlingshus, er det ikke nødvendigt at medbringe en værtindegave. Noget der til gengæld ikke ligger i ordet er, at værtindegaven selvfølgelig kan gives til en vært. Det er ikke længere udelukkende kvinder, der står bag kødgryderne og en vært bør belønnes for en dejlig invitation i samme grad som en værtinde.

Hvad kan man give i stedet for en blomst?

Så en blomst er altså ikke bare en blomst og etikette og skik spiller også ind, når du skal finde den perfekte værtindegave. Men der er ingen grund til at blive frustreret. Alt fra hjemmelavet syltetøj til den nyeste krimi bestseller kan nemlig være gode værtindegaver. Tænk på arrangementet du er inviteret til og vigtigst på personen, der har inviteret dig. Prøv at forestil dig, hvad der vil frembringe et smil på deres ansigt – sådan. Hvis du drømmer om lidt inspiration, kan du også kigge med herunder.